Co będzie potrzebne? 

 

  • Mleko prosto od krowy.
    W zależności, ile masła chcemy zrobić i jak bardzo tłuste będzie mleko, należy przygotować około 1-2L mleka. 
    Nie może to być mleko UHT, gdyż jest to produkt przetworzony poddany różnym procesom, które m.in. obniżają zawartość tłuszczu. Mleko prosto od krowy często zawiera do 4-5% tłuszczu. Posługuję się określeniem "mleko prosto od krowy", ponieważ często na opakowaniu mleka w kartonie czy butelce widnieje napis "świeże mleko" co jest dość błędnym określeniem i wprowadzającym konsumenta w błąd. Dlatego pisząc o mleku prosto od krowy, mam na myśli mleko, które można kupić w gospodarstwie rolnym w ciągu kilku godzin po udoju. Czy to jest możliwe? okazuje się, że tak. Tylko trzeba poszukać miejsca, takiego jak np. bazar, rynek,  gdzie często gospodarze sprzedają mleko.
  • Słoik z zakrętką lub maselnica lub mikser.
  • Czysta ściereczka.
  • Szklana miska z zimną wodą.

Wykonanie:
Mleko powinno stać w lodówce bez mieszania przez kilka godzin najlepiej w naczyniu o szerokim otworze. Może to  być słoik, garnek. Po tym czasie delikatnie, bez mieszania, zbieramy łyżką lub czerpakiem tłustą warstwę śmietany do oddzielnego naczynia np. do  słoika. Tak odebraną śmietanę odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie możemy zacząć robić masło. Zakręcamy słoik i mocno nim  potrząsamy. Taką czynność wykonujemy nawet około 20 minut. Przy okazji można spalić trochę kalorii.   Można też śmietanę wlać do miski i miksować n małych obrotach. Ja używam maselnicy. Zdjęcia poniżej.

                                                                      

z podziałem na drobne części...

                                                     

i w opcji ze słoikiem...

                                                                                                               

 

a to już ubijanie śmietany w maselnicy...

                                                

 

              ... i mamy masło.....

 

...wyjmujemy je odciskając z płynu, który pozostał. A jest nim serwatka i nadaje się do spożycia.

Formujemy masło o dowolnym kształcie i przekładamy je do miski z zimną wodą. Odstawiamy do lodówki.

 Po godzinie jest już twarde i gotowe do spożycia.