Blog
- Szczegóły
- Mirela Borzęcka
- Utworzono: 01 września 2014
O czym wiadomo jest od wieków. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają dużej ilości błonnika pokarmowego, a dokładnie pektynom, które są jednym z rodzajów błonnika. Dzięki właściwościom pektyn, śliwki przyspieszają perystaltykę jelit, poprawiają trawienie i regulują pracę układu pokarmowego. Lepsze działanie od świeżych, mają śliwki suszone, gdyż zawierają aż siedem razy więcej błonnika.
Bogactwo składników odżywczych.
Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, C, E, B6, K. Zwłaszcza śliwki suszone są doskonałym źródłem potasu, magnezu, żelaza, a także manganu, miedzi i wapnia. Są też bogatym źródłem kwasu chlorogenowego, który jest naturalnym przeciwutleniaczem i posiada właściwości antyutleniające.
Śliwki są bardzo zdrowe.
Zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Mają silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu mają zdolności wyłapywania wolnych rodników i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Są wskazane w profilaktyce raka jelita grubego.
Śliwki dobre na urodę.
Ukłon w Waszą stronę drogie Panie! Śliwki wspomagają pękające naczynka. Dzięki zawartości witaminy K, regulują proces krzepnięcia krwi. Maseczka z rozgniecionej śliwki zwęża pory, dziła ściągająco i wygładza zmarszczki.
Śliwki a dieta.
Mimo sporej kaloryczności, są pomocne w zgubieniu kilku kilogramów. Przyspieszają metabolizm, dają uczucie sytości, przyspieszają perystaltykę jelit i są alternatywą słodyczy.