O czym wiadomo jest od wieków. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają dużej ilości błonnika pokarmowego, a dokładnie pektynom, które są jednym z rodzajów błonnika. Dzięki właściwościom pektyn, śliwki przyspieszają perystaltykę jelit, poprawiają trawienie i regulują pracę układu pokarmowego. Lepsze działanie od świeżych, mają śliwki suszone, gdyż zawierają aż siedem razy więcej błonnika.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bogactwo składników odżywczych.

Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, C, E, B6, K. Zwłaszcza śliwki suszone są doskonałym źródłem potasu, magnezu, żelaza, a także manganu, miedzi i wapnia. Są też bogatym źródłem kwasu chlorogenowego, który jest naturalnym przeciwutleniaczem i posiada właściwości antyutleniające.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śliwki są bardzo zdrowe.

Zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Mają silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu mają zdolności wyłapywania wolnych rodników i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Są wskazane w profilaktyce raka jelita grubego.

 

Śliwki dobre na urodę.

Ukłon w Waszą stronę drogie Panie! Śliwki wspomagają pękające naczynka. Dzięki zawartości witaminy K, regulują proces krzepnięcia krwi. Maseczka z rozgniecionej śliwki zwęża pory, dziła ściągająco i wygładza zmarszczki.

 

 

Śliwki a dieta.

Mimo sporej kaloryczności, są pomocne w zgubieniu kilku kilogramów. Przyspieszają metabolizm, dają uczucie sytości, przyspieszają perystaltykę jelit i są alternatywą słodyczy.